Å bekjempe Ebola i krig – nyhetsbrev fra GAD

Hei, alle GAD-venner!

Det er lenge siden dere har hørt fra oss nå, men mye har skjedd siden sist som dere bør få vite om. 

Ebola senter
Utenfor Ebola senter

Vi forteller litt om hva som har skjedd i nyhetsbildet i Kongo siden sist og hvordan dette påvirker arbeidet dere støtter. Til slutt tar vi med en gladnyhet, som tydelig minner oss på hvorfor Great Kongo er verd tiden og pengene våre.

Slik påvirket Kongo-valget GAD

I GAD er vi urolige over hvor fort protestene fra den internasjonale verden stilnet etter at det ble kjent at USA gikk ut og støttet presidentvalget i Kongo med gratulasjoner og lykkeønskninger til.

DRC-Felix-Tshisekedi
Félix Tshisekedi, Kongos president siden 24 Januar 2019. Photo credit: CNN

Dette er mannen hvis tette forhold til tidligere president Kabila har sikret ham seier til tross for rapporter om fusk og vold og overlegen seier til opposisjonskandidaten. I de nordøstlige delene av Kongo hvor GAD jobber har det vært apati og frykt som regjerer. Apati for at for at ingen ting vil forandre seg, og frykt for at den etniske etniske volden skulle blusse opp igjen.

Seier over militsgruppe

Et halvt tiår med krig, og Joseph Kabila som president, har etterlatt seg et samfunn med skyhøy, inflasjon korrupsjon og ødelagt infrastruktur. Over 4,5 millioner mennesker er drevet på flukt, og det er lett å miste håpet. Likevel prøver vi å minne hverandre på alle lyspunktene. Denne uken ble det for eksempel kjent at 20 av soldatene i opprørsgruppen Mai-Mai er drept av kongolesiske regjeringsstyrker.

17532
Mai mai er fellesnavnet på “løse” militsgrupper. Ofte fattige bønder som bestemmer seg for å ta opp våpen og gå til krig.

 

Mai mai er imidlertid én av over hundre militsgrupper som er aktive i området, så spenningen er ikke over. Ekstra farlig blir det når militsgruppens vold driver Ebola-smittede mennesker på flukt. Områdene hvor GAD jobber utgjør episenteret for det rekordstore utbruddet. 

Ebola-rammet GAD-skole

 

Da folk flyktet fra militsangreåene spredte Ebola-smitten seg usedvanlig raskt. I september i fjor så lokale myndihgeter så ingen annen utvei enn å stenge skolene i de utsatte områdene. Helsvart er det likevel ikke. Honnør til FNs innsats for å vaksinere og behandle sykdommen mer effektivt enn noen ganger før. Overlevelsesraten er derfor høyere i dette utbruddet enn noen registrerte utbrudd før i Kongo. I midten av januar åpnet skolene igjen. Divina Gloria-skolen som dere støtter har vært imidlertid vært åpen under hele utbruddet, men flere av elevene dere støtter og deres familier har selv vært rammet av sykdommen. Derfor har også vi prioritert Ebola-ofrene den siste tiden ved å bidra med hjemmebesøk, holdningskampanjer, rene klær og tepper til rammede familier. Gavene dere sendte i desember har bidratt til dette. Derfor er vi så lettet for å se at innsatsen har nyttet når statistikken endelig går i rett rening. For GAD er det likevel enkeltmenneskers historier som gleder oss aller mest. Til slutt i brevet får du bli kjent med en baby som ved GAD-givernes hjelp allerede har satt rekord i Kongo. Først litt mer om denne GAD-skolen som nå har en ny vår i vente.

Ny vår for GAD-skolen

Nå som Ebolaen er under kontroll for denne gang vender vi igjen blikket mot Divina Gloria-skolen som reintegrerer voldtektsofre og pygméer i samfunnet. Det er mange gode formål som trenger våre penger, men det er noe spesielt ved denne skolen. Désiré og Jeplock fra GAD Kongo har til og med bodd i bushen med pygmeene i en kortere periode for å læra seg språket deres. Det hadde, med all respekt, aldri UNICEF gjort – de har ikke tid til det. 

Må prioritere ned GAD

Tiden er imidlertid knapp, også for alle oss i GAD. Siden vi ikke kan lønne medarbeiderne våre i Kongo har de fleste grunnleggerne vært nødt å ta seg jobb utenfor GAD, etterhvert som de har fått egne familier. Grunnet tilliten GAD Kongo har opparbeidet seg i det internasjonale bistandssamfunnet er de for eksempel involvert i et EU-prosjekt som gjenvinner plast i Kongo. Jakten på arbeid har spredt dem til tre ulike regioner, og det er nå bare Edgard igjen på bakken i Kongo. Heldigvis treffes de tre opprinnelige styremedkemmene med jevne mellomrom for å evaluere og planlegge arbeidet videre fremover. Også i Norge piroriterer vi lønnet arbeid. Oppdateringene fra oss kommer derfor sjeldnere, noe som speiles igjen på stadig minkende giverinntekter. Dette ønsker vi å løse ved å knytte oss tettere til rektoren ved Divina Gloria. Slik får vi hyppigere oppdateringer fra skolen, samtidig som vi sikrer gjennomsiktighet. 

Faste rapporter og regnskap fra GAD Kongo betrygger oss om at pengene når dem som trenger dem mest. Det er likevel ingen regnskap og rapporter som overgår gleden av å høre om enkeltmenneskene som får en ny fremtid ved GADs hjelp. En av disse er Benedict:

Verdens yngste Ebola-overlevende

Benedict

Benedict og var bare seks dager gammel da han ble overført til et behandlingssenter for Ebola. Moren hans hadde Ebola og døde under fødselen. 18. desember i fjor ble det klart at han overlever.  GAD-medarbeiderne hjalp ham å få et trygt hjem og betalte for transport til en vertsfamilie i Beni.

Det er pengene fra Norge som gjør dette mulig. Lille Benedict er i så måte nok et eksempel på at det er ikke bare størrelsen på organisasjonen eller pengesekken som redder liv. Det er folk som bryr seg om folk, eller som fjorårets kongolesiske nobelprisvinner, Denis Mukwege, uttrykker det: «Det handler om krigen mot likegyldigheten som spiser av samfunnet vårt (…). Utfordringen er klar. Og den er innen rekkevidde».

Med hilsen og takk på vegne av alle oss i GAD Norge og Kongo

Edgar in the field

Alice og Ragnhild Tegle

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s