4 kongolesere som gjorde inntrykk på meg

_DSC0551-1Mens de fleste i kongo lever dag for dag er det størst sjanse for å overleve hvis du tror på morgendagen.

En av de tingene som inspirerer meg mest med Kongo er stå på-viljen og hvor mye som folk utretter for så lite.

Mens debattanter på Dagsnytt hver dag beskylder politikere for for “få midler til gjennomføring” – har ikke de fattigste kongoleserne luksusen til å skylde på andre.

Skal de overleve, er det bare å brette opp ermene og ta ansvar selv.

_DSC0524.jpg

Pierre og kollegene driver et lite sykeshus litt utenfor skolen GAD støtter, Divina Gloria. Som mange Kongolesere får de ikke lønn og må skrape sammen det de kan for å få tak i et minimum av medisiner og utstyr – selv sprit for å desinfisere  er vanskelig å få tak i.

img462.jpg

Lærerne ved Divina Gloria underviser gratis. Pengene fra oss som støter GAD går til skoleutstyr til elevene og vedlikehold. Resten gjør foreldrene på dugnad.

_DSC0671.jpg

Mannen på bildet er Divina Gloria-far og pygmé. Han bidrar med inngående kjennskap til regnskogen i dugnadsprosjektene. Sammen med lærere dyrker foreldrene et stykke jord inni regnskogen. Målet er at innen 2020 skal inntektene fra kakaobønnene på dette jordstykket dekke alle skoleutgiftene.

_DSC5120.jpg

GAD-leder Edgar (bildet) prøvde i lenge å drive med høns, men utgiftene og skattene til staten ble så høye at det ikke lenger lønnet seg. Nå lever han av å å organisere utviklingsprosjekter for internasjonale organisasjoner og GAD Norge fordi han er ærlig, engasjert og gjennomører det han sier, selv om arbeidsvilkårene er elendige. Det gjør inntrykk helt opp til Norge og gir meg troen

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s